NY FAMILJEMEDLEM

Här följer lite råd och tips som är bra att känna till :)

FÖRSÄKRING

Våra katter är försäkrade hos Moderna Djurförsäkringar och därav har kattungarna  dolda-fel försäkring. Mer om vad dolda fel försäkring innebär kan ni läsa på Moderna djurförsäkringars hemsida.

Ni som köpare bör även ha en egen försäkring, försäkringen bör gällande from dagen innan ni hämtar katten så att de inte blir ett glapp där emellan. Ni kan så klart välja det bolag som passar er bäst, men väljer ni ett annat försäkringsbolag så kan de bli karens på försäkringen. Karens innebär att er försäkring inte täcker för veterinärvård eller liversättning ifall något skulle hända under karenstiden. Jag rekommenderar därav att ni börjar med Moderna Djurförsäkringar och vid ett senare skede tecknar annan försäkring om så önskas som löper parallelt under karenstiden. Mycket kan hända när kissungen går på äventyr i sitt nya hem!

VACCINERING

Våra kattungar är vaccinerad 2 gånger innan leverans med det vaccin som står i medföljande Hälsokort. Detta är ett vaccin mot kattpest och kattsnuva. Efter denna grundvaccinering är det viktigt att katten revaccineras vid ett års ålder och sedan regelbundet varje år mot kattsnuva och minst vart tredje år mot kattpest. Dessa rekommendationer skiljer sig om man vill ställa ut sin katt eller om din katt blir utekatt och man bör då revaccinera sin katt varje år även mot kattpest.

MAT

Det är viktigt att du forsätter med torrfodret Bozita Kitten under den första tiden efter hemkomsten, detta för att undvika att din kattunge blir lös i magen av foderbyte. Om ni byter fodersort, gör det då försiktigt och fasa in det nya fodret över ca en-2 veckors tid. Om kattungen ändå skulle bli dålig i magen så kan ni köpa Fortiflora för katt vilket är ett pulver man kan strö på torrfodret, finns hos veterinärer och välsorterade zoobutiker, som hjälper katten att återställa tarmfloran.

Hos oss har kattungarna fått, sedan de börjat äta själva vid ca 4 veckors ålder:

Uppblött eller torrt torrfoder:

Bozita Kitten torrfoder
(lägg i blöt och ligga över natten, tar tid innan de blir mjuka)

 

Övrigt:

Rå Nötfärs (ge inte blandfärs)

Bozita Kitten bitar i gelé

 

De har haft fri tillgång till torrfoder och de bör de fortsätta ha under det första levnadsåret. Därefter kan man ibland behöva begränsa tillgången på torrfoder om du ser att katten börjar bli överviktig. Vatten skall katterna ha fri tillgång till och det skall förstås bytas varje dag, helst morgon och kväll. Katter vill gärna ha vattnet levererat på annat ställe än där maten finns. För att kattungarna ska komma ihåg att dricka vatten så har vi ställt ut vattenskålar på olika platser! Mycket vätska är bra för njurar och urinorgan.


Mjölkprodukter skall man undvika att ge sin katt då de inte kan bryta ned laktosen i mjölken.

Det finns en del som förespråkar rå utfodring till katt BARF. Det finns en tanke med detta då katter i princip är strikta köttätare, men det är svårt att få till ett balanserat foder själv och kräver otroligt mycket kunskap och engagemang för att inte göra mer skada än nytta. Det finns också en ren livsmedelshygienisk aspekt på det, man skall inte utfodra katter med rå kyckling då det kan ge smitta av t.ex. campylobacter som sedan kan smitta människa.


Kom också ihåg att katter är känsliga för svält. Endast ett par dagars svält kan leda till skador på levern. Särskilt överviktiga katter är känsliga för detta. Med andra ord bör man relativt snabbt söka hjälp hos veterinär om katten inte äter.

LÖS I MAGEN

När katten har problem med magen är det lätt att man som ägare oroar sig. Trots att diarré oftast upphör snabbt är det klokt att övervaka kattens hälsa noggrant så att den inte blir uttorkad. Om tarmflorans har tappat sina goda bakterier kan en bra idé vara att tillsätta goda bakterier genom att strössla Fortiflora på maten. Fortiflora går att köpa såväl på webben, djuraffärer som hos veterinären. 
 

Vanliga orsaker till att katten har diarré eller är lös i magen:

 • Stress (till exempel på grund av resor, flytt, nya dofter i hemmet etc.)

 • Plötsliga förändringar i kosten

 • Den har ätit något olämpligt

 • Antibiotika
   

När är det dags att kontakta veterinär?

 • Katten mår inte bättre efter 1–2 dagar

 • Symtomen är allvarliga

 • Katten får diarré ofta

 • Det finns blod i avföring 

 • Katten dricker inte eller kräks när den druckit

 • Katten har feber

 • Katten verkar sömnig och utmattad

KATTENS TOALETT

Katter kan vara extremt kräsna när de kommer till sin kattlåda och val av kattsand, om de ogillar sin toalett så kan de välja att göra sina behov på annan plats, tex i er säng. Välj en kattåda av modell större. Den kattsand vi använder och som jag rekommenderar att ni använder första tiden är ”Best Friend Cattia Spring Fresh kattströ med doft”. Det är en grön förpackning och säljs i de flesta matbutiker, såsom Ica, Coop osv.

FAROR I HEMMET

Det finns en del potentiella faror i hemmet som man skall tänka över när kattungen kommer hem. Det första är att se till att dörrar och fönster är säkrade så att inte din nya familjemedlem ramlar ut och skadar sig. Det är numera lag på att om man låter katten vistas på balkong skall den vara säkrad på ett eller annat vis så att katten inte kan ramla ner. Om katten ramlar ner och du inte vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder kan det hända att din försäkring inte täcker eventuella skador. Försäkringsbolagen kräver alltid en skriftlig berättelse om hur olyckan gått till vid fallolyckor.

 

Tänk också på att inte lämna stearinljus obevakade med katten - det går fortare än man tror att svepa en kattsvans genom en ljuslåga.

En annan fara är tvättmaskin och torktumlare - en del katter tycker om att gå in och lägga sig på den varma torra tvätten i torktumlaren. Ta för vana att alltid titta i tvättmaskin och torktumlare innan ni sätter igång den.

Ta också för vana att alltid fälla ner toalocket så att den lilla katten inte trillar ner i toaletten.

Katter älskar att gömma sig och krypa in lite varstans, under sängen, byråer och en mängd andra ställen som du bör ha koll på.

Lösa sladdar, snören, småföremål av skiftande slag som kattungen kan tugga och ofrivilligt få i sig får man också ha koll på.

AVMASKNING

Utekatter är mer drabbade av mask än innekatter då de fångar bytesdjur som kan överföra smitta. En innekatt bör inte avmaskas på rutin då den kan utveckla resistens mot vissa avmaskningsmedel. Om man misstänker att katten fått mask så kan man med ett enkelt test ”Kolla masken” som man köper på Apoteket. Ta ett avföringsprov och skicka för analys. På så vis slipper du behandla katten med avmaskningsmedel i onödan. Vilket preparat du skall använda för avmaskning kan du rådfråga Apotekets personal eller din veterinär om.

MEDICINER

Mediciner skall hållas utom räckhåll för nyfikna kattungar. Alvedon till exempel är livshotande för en katt om den inte snabbt kommer under behandling om den ätit Paracetamol. Rådgör alltid med veterinär om du tror att katten ätit något som den inte borde.

VÄXTER

Växter i hemmet bör man se över innan kisse kommer hem. Liljeväxter är njurtoxiska vilket innebär att det kan bli skador på kattens njurar om de tuggar på dessa växter. Även julblommor såsom hyacinter, Julstjärna är väldigt giftiga. Skadorna kan i värsta fall bli bestående och förkorta kattens liv.
Mer om detta hittar ni på: www.giftinformationscentralen.se

JUST HEMKOMMEN

Din kattunge har lämnat tryggheten med sina syskon och mamma och känner sig naturligtvis lite vilsen i sin nya miljö. Låt kattungen i lugn och ro få utforska sitt nya hem, visa var mat, vatten, kattlåda och boplats finns, antagligen kommer den efter en tid att själv välja på vilka platser den vill sova.

HÄLSOSTATUS

Det finns en del saker som är bra att ta för vana att undersöka på sin katt regelbundet för att göra sig en uppfattning om hur katten mår. Självklart bör du se till att katten är vid normalgott hull och har en bra pälskvalitet - om inte bör du leta efter orsaken till att något avviker.


Ta för vana att titta på kattens tänder och tandkött då och då. Katter drabbas relativt lätt av tandköttsinflammation som kan vara smärtsamt och kan leda till att katten äter dåligt. Man kan inledningsvis se om man kan få bukt med problemet genom tandborstning och Stomodine lp gel. Om det är ett mer omfattande tandproblem, då bör du söka veterinär.


Du bör även köpa hem en digital termometer och glidmedel, ta tempen någon gång på din katt när den är frisk så att du vet vilken temp som katten normalt sett har. Det är då lättare att göra det senare om katten insjuknar. Katters temperatur kan variera mellan 38-39 grader. Katter är fantastiskt duktiga på att dölja när de blivit sjuka, men tempen kan inte ljuga!

Ha regelbunden uppsikt på att din katt kissar och bajsar normalt. Urinkristaller som kan orsaka stopp framför allt hos hankatter kan bli ett livshotande tillstånd, därför är det viktigt att man dagligen kontrollerar att katten kissar normalt.

PÄLS

Maine Coon katten har en så kallad semilånghårig päls. Det innebär att du kommer att få ägna en del tid åt pälsvård på din katt jämfört med korthåriga katter.

Borsta, kamma, för att undvika att det bildas tovor och klipp klorna en gång i veckan. Mindre hår som flyger omkring och mindre lust att kloa på möblerna.

Regelbunden hårvård är bra också för att undvika att katten slickar i sig lös päls som sedan kan bilda hårbollar i mag- tarmkanalen.

 

Skall katten på utställning kan det hända att du behöver bada katten som en del i prepareringen inför utställningen. Vilket schampo just din katt skall ha får man ta ställning till individuellt för varje katt. Viktigt är dock att komma ihåg att satsa på en borste eller kam av bra kvalitet så hjälper du pälsen att hålla sig i bra skick. Tänk på att skaffa en kam med relativt långa piggar så att den reder ut pälsen ända ner i botten, tex är kammen som kallas ”Mirakelkammen” från Hund & Kattspecialisten ett bra tips!
 

TILLBEHÖR

Om de finns andra katter eller hundar i hemmet så kan de vara lite klurigt att ge er nya kattunge fri tillgång till kattungefoder. Ett tips för att lösa det hela är matskål med lock som endast öppnas för rätt katt. Se mer här
https://www.zooplus.se/shop/katt/kattskalar_fontaner/foderautomat_for_katter/756839?variantid=756839.0&gclid=CjwKCAiA_Kz-BRAJEiwAhJNY7x9e1t702PcX8E1I7P6k3oAFKYfYB-JAaTEu9sfXEAbEUozxfDbrdhoC0woQAvD_BwE

Maine cooner tycker mycket om att vistas ute, så sele & koppel är bra att införskaffa tidigt att vänja dem med. Men kom ihåg att de växer otroligt mycket de första 2 åren så räkna med att selen kommer fort att bli för liten. 

 

Om ni planerar att ha katten lös utomhus så rekommenderar vi att detta sker först i efter ett par månader som katten har bott hos er, så den verkligen vet vart dennes hem är. Vi rekommenderar även att katten har GPS så att du tryggt ifrån din mobiltelefon kan se vart katten befinner sig. En uppskattad GPS vi kan rekommendera är denna: https://tractive.com/sv/pd/gps-tracker-cat?shopCountry=SE&gclid=CjwKCAiA_Kz-BRAJEiwAhJNY75qzJvkSaq7q0LJjpj8bwRrVD7WbyK8RmWhFkl0Y2X9UKEzodRXuRRoCPygQAvD_BwE

Vid köp av en transportbur så kom ihåg hur står er katt kommer att bli, en liten vanlig transportbur för katt blir ofta fort för liten. En bur vi kan rekommendera till riktigt bra pris är denna: 
https://www.rusta.com/se/sv/djurtransport-p756015010101.aspx

 

Är de så att frågor dyker upp så tveka inte tveka inte att höra av er både med smått och stort, och det finns inga dumma frågor!

Örnsköldsvik, Sweden

 • Facebook
 • Instagram

©2020 by Coobys Coonery.