top of page

FAROR I HEMMET


Det finns en del potentiella faror i hemmet som man skall tänka över när kattungen kommer hem. Det första är att se till att dörrar och fönster är säkrade så att inte din nya familjemedlem ramlar ut och skadar sig. Det är numera lag på att om man låter katten vistas på balkong skall den vara säkrad på ett eller annat vis så att katten inte kan ramla ner. Om katten ramlar ner och du inte vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder kan det hända att din försäkring inte täcker eventuella skador. Försäkringsbolagen kräver alltid en skriftlig berättelse om hur olyckan gått till vid fallolyckor.

 

Tänk också på att inte lämna stearinljus obevakade med katten - det går fortare än man tror att svepa en kattsvans genom en ljuslåga.

En annan fara är tvättmaskin och torktumlare - en del katter tycker om att gå in och lägga sig på den varma torra tvätten i torktumlaren. Ta för vana att alltid titta i tvättmaskin och torktumlare innan ni sätter igång den.

Ta också för vana att alltid fälla ner toalocket så att den lilla katten inte trillar ner i toaletten.

Katter älskar att gömma sig och krypa in lite varstans, under sängen, byråer och en mängd andra ställen som du bör ha koll på.

Lösa sladdar, snören, småföremål av skiftande slag som kattungen kan tugga och ofrivilligt få i sig får man också ha koll på.

 

MEDICINER

 

Mediciner skall hållas utom räckhåll för nyfikna kattungar. Alvedon till exempel är livshotande för en katt om den inte snabbt kommer under behandling om den ätit Paracetamol. Rådgör alltid med veterinär om du tror att katten ätit något som den inte borde.

 

 

VÄXTER

 

Växter i hemmet bör man se över innan kisse kommer hem. Liljeväxter är njurtoxiska vilket innebär att det kan bli skador på kattens njurar om de tuggar på dessa växter. Även julblommor såsom hyacinter, Julstjärna är väldigt giftiga. Skadorna kan i värsta fall bli bestående och förkorta kattens liv.
Mer om detta hittar ni på: www.giftinformationscentralen.se

dangerous-cat-foods.jpg
bottom of page