top of page

VACCINERING & AVMASKNING

 

Våra kattungar är grundvaccinerad före leverans med det vaccin som står i medföljande Hälsokort. Detta är ett vaccin mot kattpest och kattsnuva. Efter denna grundvaccinering är det viktigt att katten revaccineras vid ett års ålder och sedan regelbundet varje år mot kattsnuva och minst vart tredje år mot kattpest. Dessa rekommendationer skiljer sig om man vill ställa ut sin katt eller om din katt blir utekatt och man bör då revaccinera sin katt varje år även mot kattpest.

Utekatter är mer drabbade av mask än innekatter då de fångar bytesdjur som kan överföra smitta, dock kan även innekatter utveckla mask. Om man misstänker att katten fått mask så kan man med ett enkelt test ”Kolla masken” (finns på Apotek) ta ett avföringsprov och skicka för analys. På så vis slipper du behandla katten med avmaskningsmedel i onödan. Vilket preparat du skall använda för avmaskning kan du rådfråga Apotekets personal eller din veterinär om.

HÄLSOSTATUS

 

Det finns en del saker som är bra att ta för vana att undersöka på sin katt regelbundet för att göra sig en uppfattning om hur katten mår. Självklart bör du se till att katten är vid normalgott hull och har en bra pälskvalitet - om inte bör du leta efter orsaken till att något avviker.


Ta för vana att titta på kattens tänder och tandkött då och då. Katter drabbas relativt lätt av tandköttsinflammation som kan vara smärtsamt och kan leda till att katten äter dåligt. Man kan inledningsvis se om man kan få bukt med problemet genom tandborstning och Stomodine lp gel. Om det är ett mer omfattande tandproblem, då bör du söka veterinär.


Du bör även köpa hem en digital termometer och glidmedel, ta tempen någon gång på din katt när den är frisk så att du vet vilken temp som katten normalt sett har. Det är då lättare att göra det senare om katten insjuknar. Katters temperatur kan variera mellan 38-39 grader. Katter är fantastiskt duktiga på att dölja när de blivit sjuka, men tempen kan inte ljuga!

Ha regelbunden uppsikt på att din katt kissar och bajsar normalt. Urinkristaller som kan orsaka stopp framför allt hos hankatter kan bli ett livshotande tillstånd, därför är det viktigt att man dagligen kontrollerar att katten kissar normalt.
 

LÖS I MAGEN

 

När katten har problem med magen är det lätt att man som ägare oroar sig. Trots att diarré oftast upphör snabbt är det klokt att övervaka kattens hälsa noggrant så att den inte blir uttorkad. Om tarmflorans har tappat sina goda bakterier kan en bra idé vara att tillsätta goda bakterier genom att strössla Fortiflora på maten. Fortiflora går att köpa såväl på webben, djuraffärer som hos veterinären. 
 

Vanliga orsaker till att katten har diarré eller är lös i magen:

  • Stress (till exempel på grund av resor, flytt, nya dofter i hemmet etc.)

  • Plötsliga förändringar i kosten

  • Den har ätit något olämpligt

  • Antibiotika
     

När är det dags att kontakta veterinär?

  • Katten mår inte bättre efter 1–2 dagar

  • Symtomen är allvarliga

  • Katten får diarré ofta

  • Det finns blod i avföring 

  • Katten dricker inte eller kräks när den druckit

  • Katten har feber

  • Katten verkar sömnig och utmattad
     

kittten-vaccination-1-of-1-1.jpg
cat-1.jpg
poop.PNG

PÄLS

 

Maine Coon katten har en så kallad semilånghårig päls. Det innebär att du kommer att få ägna en del tid åt pälsvård på din katt jämfört med korthåriga katter. 
 

Borsta, kamma, för att undvika att det bildas tovor och klipp klorna en gång i veckan. Mindre hår som flyger omkring och mindre lust att kloa på möblerna.

Regelbunden hårvård är bra också för att undvika att katten slickar i sig lös päls som sedan kan bilda hårbollar i mag- tarmkanalen.

 

Skall katten på utställning kan det hända att du behöver bada katten som en del i prepareringen inför utställningen. Vilket schampo just din katt skall ha får man ta ställning till individuellt för varje katt.

Viktigt är dock att komma ihåg att satsa på en borste eller kam av bra kvalitet så hjälper du pälsen att hålla sig i bra skick. Tänk på att skaffa en kam med relativt långa piggar så att den reder ut pälsen ända ner i botten, tex är kammen som kallas ”Mirakelkammen” från Hund & Kattspecialisten ett bra tips! Ett annat bra inköp är Furminator! 

Canva-Cat-Maine-Coon-scaled.jpg
bottom of page