Fodervärd

Har du tankar på att bli fodervärd?

Det är viktigt att kattantalet hemma hos oss hålls på en rimlig nivå för att hinna med och katterna ska må bra och trivas. Som uppfödare behöver vi därför kunna omplacera ibland och placera katter hos fodervärdar.

 

En fodervärd betalar oftast ingen köpesumma men ibland en del av köpesumman för katten, vilket vi kommer överens om. Katten ägs av oss men bor hos fodervärden och denne står för alla de vanliga kostnaderna man har som kattägare, t.ex. mat, vaccinationer, kattsand, matskålar, klös- och klätterträd, rastgård och lite till, dessutom veterinärvård. Vi står för försäkringen och alla kostnader som rör avel & utställning. 
 

Att vara fodervärd till en hona från oss innebär att du blir fodervärdar till en katt som bor hos er som en del av er familj vilket innebär att kullarna kommer att födas hemma hos er. Det blir en hel del ansvar i samband med förlossning/vakande inför förlossning och första dagarna efteråt. Men det bästa är att det är en fantastisk upplevelse att följa dessa små i deras utveckling under livets första 13-14 veckor!

När honan fått avtalade kullar så övergår katten till fodervärdens ägo, jag är självklart mycket engagerad i kullen själv, är med vid förlossning om det är möjligt och hälsar på dem med jämna mellanrum under deras uppväxt. Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med en hel del besökare av eventuella kattungeköpare då den tiden är inne. 

Urvalet av fodervärdar är vi noga med så det är väldigt viktigt för oss att personkemin stämmer och att vi har samma värderingar vad gäller katthållning och förhållningssätt till djuren.

Precis som när du köper en egen katt så är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte om att vem som står som ägare - den kommer att se dig som sin husse eller matte. Ta inte en foderkatt "på prov" eller för att få en "billigare" katt, utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än vid ett kattköp. Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse.

En avelskatt har ett högt värde i pengar i vår avel, detta kommer du att på olika sätt få arbeta av. Det är så viktigt att du förstår att det inte är en gratiskatt! Om du inte är säker att detta är något som du verkligen vill och kan ställa upp på, med all den tid det kommer att ta, och allt jobb det innebär (efter det att vi har gått igenom avtalet ordentligt). Då är vårt råd att du låter bli. Bra kommunikation/samarbete med varandra är en förutsättning för att detta skall lyckas. Och framför allt att katten har det bästa tänkbara hemmet!

Du behöver absolut inte ha någon erfarenhet av avel eller utställning men nyfikenheten finns där och viljan att lära sig, kanske planer på att själv bli uppfödare en dag. Du får i och med fodervärdskapet en möjlighet att känna på vad kattuppfödning innebär på gott och ont med stöd av oss som uppfödare. På detta vis får du möjlighet till detta samtidigt som allt som rör aveln sköts av en kunnig uppfödare som också finns till hands och är ansvarig hela vägen


Vem vill vi ha som fodervärd?
 - Du som är ärlig, klok, älskar katter, tar ansvar, alltid kommer att sätta kattens bästa främst.
 - Du som har tid och tålamod.
 - Du som har fastnat för just Maine Coon.
 - Du som personkemin stämmer med.
 - Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp kull.
 - Du som inte har några andra fertila katter hemma.
 - Du som kan garantera att katterna endast vistas inomhus/rastgård/balkong och respekterar och följer vårt kontrakt.

Är du/ni intresserade och tror att du/ni passar som foderfamilj eller har frågor, hör av er och berätta mer om er själva.

 

images.png