top of page
Fodervärd

Skulle du vilja bli fodervärd? Just nu söker vi fodervärd till några av våra underbara jäntor.
Du bör inte ha några katter i dagsläget och bor helst inom en halvtimmes bilresa från Örnsköldsvik.

För att hålla kattgruppen här hemma harmonisk där alla katter trivs och mår bra , men ändå komma vidare i aveln använder vi ibland oss av fodervärdar – främst till honor men ibland även till hanar.

Att vara fodervärd innebär du inte betalar någon köpesumma för katten och katten övergår i din ägo först när den avtalade fodervärdsperioden är slut. Under tiden som katten går i avel är det vi som uppfödare som äger katten och betalar alla avelsrelaterade kostnader medan du som fodervärd har ansvar för kattens omvårdnad och skötsel och står för de kostnader som hör en sällskapskatt till såsom foder, vaccinationer, kattsand osv.

Om foderkatten är en hona så avtalar vi om antal kullar som katten ska få. Kullarna föds hos dig och det är även du som står för kattungarnas skötsel och omvårdnad. Som ägare står vi för alla kostnader som har med kullen och kattungarna att göra såsom eventuella parningsavgifter, foder, försäkringar, leksaker osv. Vi finns självklart tillgänglig 24/7 som stöd & support, ansvaret för kattungarna är i slutändan vårt.

Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med en hel del besökare av ev. kattungeköpare då den tiden är inne. Om foderkatten är en hane bör fodervärden vara insatt i vad det innebär att ha en fertil hane hemma. Hanen kan para antingen hos fodervärden, om det finns utrymme, eller så kommer han hem till oss när han ska para. Vi reglerar i ett fodervärdsavtal vad som händer om han till exempel börjar strila.


När avelskarriären är över så övergår katten till fodervärdens ägo, som kastrerad sällskapskatt. Kostnad för kastration står fodervärden för. Som fodervärd behöver du inte ha tidigare erfarenhet av kattavel men du behöver ha ett stort intresse för katter och en vilja att lära.  


Vem vill vi ha som fodervärd? 

- Du som är ärlig, klok, älskar katter, tar ansvar, alltid kommer att sätta kattens bästa främst
- Du som har tid och tålamod
- Du som har fastnat för just Maine Coon
- Du som personkemin stämmer med
- Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp kull
- Du som inte har några andra katter hemma
- Du som kan garantera att katterna endast vistas inomhus/rastgård/balkong och respekterar och följer vårt kontrakt

- Du som bor max en halvtimmes bilfärd ifrån Örnsköldsvik
 


Tycker du att detta låter intressant eller vill veta mer är du varmt välkommen att höra av dig, gärna via Facebook som första kontakt där du kan skriva en liten presentation av dig själv och varför just du skulle vilja vara fodervärd. Därefter kan vi höras vidare för en förutsättningslös diskussion.

images.png
bottom of page