MAT


Det är viktigt att du forsätter med torrfodret Bozita Kitten under den första tiden efter hemkomsten, detta för att undvika att din kattunge blir lös i magen av foderbyte. Om ni byter fodersort, gör det då försiktigt och fasa in det nya fodret över ca en-2 veckors tid. Om kattungen ändå skulle bli dålig i magen så kan ni köpa Fortiflora för katt vilket är ett pulver som innehåller goda bakterier för tarmfloran som man kan strö på torrfodret, finns hos veterinärer och välsorterade zoobutiker, som hjälper katten att återställa tarmfloran.

Hos oss har kattungarna fått, sedan de börjat äta själva vid ca 4 veckors ålder:


Uppblött och torrt torrfoder:

Övrigt:

 

De har haft fri tillgång till torrfoder och de bör de fortsätta ha under det första levnadsåret. Därefter kan man ibland behöva begränsa tillgången på torrfoder om du ser att katten börjar bli överviktig. Vatten skall katterna ha fri tillgång till och det skall förstås bytas varje dag, helst morgon och kväll. Katter vill gärna ha vattnet levererat på annat ställe än där maten finns. För att kattungarna ska komma ihåg att dricka vatten så har vi ställt ut vattenskålar på olika platser! Mycket vätska är bra för njurar och urinorgan.


Mjölkprodukter skall man undvika att ge sin katt då de inte kan bryta ned laktosen i mjölken.

Det finns en del som förespråkar rå utfodring till katt BARF. Det finns en tanke med detta då katter i princip är strikta köttätare, men det är svårt att få till ett balanserat foder själv och kräver otroligt mycket kunskap och engagemang för att inte göra mer skada än nytta. Det finns också en ren livsmedelshygienisk aspekt på det, man skall inte utfodra katter med rå kyckling då det kan ge smitta av t.ex. campylobacter som sedan kan smitta människa.


Kom också ihåg att katter är känsliga för svält. Endast ett par dagars svält kan leda till skador på levern. Särskilt överviktiga katter är känsliga för detta. Med andra ord bör man relativt snabbt söka hjälp hos veterinär om katten inte äter.